Aktualności

Ruža Tomić Fontana nową dyrektorką generalną Coca-Cola HBC Polska i kraje bałtyckie

Od 1 lutego 2023 r. stanowisko dyrektorki generalnej dla Polski i krajów bałtyckich w Coca-Cola HBC objęła Ruža Tomić Fontana. W obowiązkach zastąpiła Jaaka Mikkela, który po czterech i pół roku w regionie awansował w strukturach Grupy Coca-Cola Hellenic, by jako dyrektor ds. rozwoju nowego biznesu rozwijać kategorię alkoholi premium, piwa i przekąsek.

Ruža Tomić Fontana Ruža Tomić Fontana

W ciągu ostatnich pięciu i pół roku, Ruža Tomić Fontana pełniła funkcję dyrektorki generalnej w Coca-Cola HBC w regionie krajów adriatyckich, tj. Chorwacji, Bośni i Hercegowiny oraz Słowenii. W tym czasie, wraz z zespołem, dokonała transformacji firmy, budując silne zaangażowanie wśród pracowników oraz z sukcesem wdrażając strategię 24/7 – polegającą na rozszerzeniu portfolio produktów na każdą porę dnia i okazję – szczególnie w kanałach HoReCa oraz dużych sieciach handlowych. Działania te zapewniły stabilny wzrost przychodów firmy i znaczący wzrost udziałów rynkowych Coca-Cola HBC na wszystkich trzech rynkach. Sukces ten był możliwy dzięki bardzo bliskiej współpracy z partnerami biznesowymi i budowaniu kultury pracy zespołowej. Jej zaangażowanie i otwartość na innowacje zaowocowały uznanymi na rynku nowatorskimi rozwiązaniami dla klientów i konsumentów.

Przed dołączeniem do Coca-Cola Hellenic Ruža Tomić Fontana zdobywała doświadczenie w marketingu strategicznym m.in. w trakcie swojej 5-letniej kariery w branży farmaceutycznej. Po dołączeniu do Coca-Cola Hellenic w 2002 roku pełniła kluczowe stanowiska zarządcze, m.in. dyrektorki sprzedaży w regionie Adria oraz dyrektorki marketingu w Chorwacji. Od 2019 r. Tomić Fontana pełni również rolę prezeski zarządu w Amerykańskiej Izbie Handlowej w Chorwacji.

Objęcie stanowiska dyrektorki generalnej w regionie o tak dużym potencjale, a także możliwość kontynuowania drogi obranej przez Jaaka i zespół to dla mnie zaszczyt. Cieszę się, że wraz z naszymi partnerami będę mogła dalej rozwijać firmę w Polsce i krajach bałtyckich, a także wzmacniać relacje z klientami, dostawcami i społecznościami lokalnymi oraz wspierać pracowników w osiąganiu celów i nieustannym rozwoju zawodowym. Z niecierpliwością czekam na wdrożenie kolejnych projektów, które przybliżą nas do realizacji naszych ambicji środowiskowych – tj. neutralności emisyjnej do 2040 roku i „Świata bez Odpadów”. Jestem przekonana, że z tak silnym i zaangażowanym zespołem, jaki mamy w Polsce, Estonii, na Litwie i Łotwie oraz dzięki stałej współpracy z naszymi partnerami, będziemy kontynuować wzrost i odnosić kolejne sukcesy.

Ruža Tomić Fontana Dyrektorka generalna Coca-Cola HBC Polska i kraje bałtyckie

Nowa szefowa Coca-Cola HBC posiada tytuł magistra Wydziału Ekonomii ze specjalizacją w finansach, Uniwersytetu w Zagrzebiu. Ukończyła także Advanced Management Program w INSEAD – jednej z największych szkół zarządzania i biznesu na świecie.

KONTAKT DO MEDIÓW:

Karolina Orman

Kierowniczka ds. komunikacji zewnętrznej

Coca-Cola HBC Polska i Kraje Bałtyckie

+48 668 033 732

Elżbieta Pietrzak

24/7 Communication

+48 733 202 198

O FIRMACH SYSTEMU COCA-COLA:

System firm Coca-Cola w Polsce składa się z dwóch spółek: Coca-Cola Poland Services Sp. z o.o. oraz Coca-Cola HBC Polska Sp. Z o.o. Coca-Cola Poland Services jest spółką zależną The Coca-Cola Company, właściciela wiodących marek napojów bezalkoholowych, obecnych w ponad 200 krajach świata. Coca-Cola HBC Polska to oddział Coca-Cola Hellenic Bottling Company, będącej pod względem sprzedaży drugim na świecie rozlewcą napojów The Coca-Cola Company, docierającym do 700 milionów konsumentów. Wśród marek obecnie dostępnych w kraju figurują: napoje gazowane Coca-Cola, Coca-Cola Zero, Fanta, Sprite, Kinley Tonic, soki, nektary i napoje owocowe Cappy, wody mineralne Kropla Beskidu i Kropla Delice, napoje energetyzujące Burn, Monster Energy i Predator oraz herbaty mrożone Fuzetea. Od lutego 2020 r. w ofercie dystrybucyjnej Coca-Cola HBC Polska znajdują się również marka Costa Coffee wraz z portfolio “at home” oraz “away from home”, a także wyroby alkoholowe: wódka Potocki, wódki Nemiroff Original, Nemiroff Delicat, Nemiroff Citron, Nemiroff Pear, Nemiroff De Luxe, Nemiroff De Luxe Honey Pepper, Nemiroff De Luxe Rested in Barell, Nemiroff De Luxe Bold Orange, Nemiroff De Luxe Burn Pear, Nemiroff De Luxe Wild Cranberry oraz produkty Campari: Cinzano Prosseco, Cinzano Asti, Cinzano Pinot Chardonay, Cinzano Pro Sprits, Cinzano Dry Edition, Cinzano Rose Sweet, Cinzano Vermuth Rosso, Cinzano Vermuth Bianco i Cinzano Vermuth Extra Dry, gin Bulldog, gin Bickens, tequila Espolon Reposado oraz Blanco oraz likiery Frangelico i Grand Manier Cord, a także marki piwne: Corona Extra, Corona Cero, Bud, Franziskaner, Beck’s, Stella Artois, Hoegaarden oraz Leffe.

Firmy z systemu Coca-Cola są liderem na polskim rynku napojów bezalkoholowych oraz zatrudniają łącznie prawie 1800 osób. W ostatniej dekadzie firmy zainwestowały w Polsce ponad 1,3 mld zł. Większość produktów Coca-Cola dostępnych na polskim rynku produkowanych jest w polskich fabrykach, zaś 77 groszy z każdej złotówki wydanej na napoje Coca-Cola w Polsce zostaje w kraju.