Reżyser „Jojo Rabbit” twórcą setnej reklamy świątecznej Coca-Cola

Przez lata Coca-Cola przyzwyczaiła nas do tego, że jej reklamy często wzruszają do łez i goszczą w naszych domach tak samo często jak kultowe produkcje. W tym roku marka świętuje setną rocznicę kampanii świątecznych – z tej okazji wyprodukowała spot pod hasłem „Najlepsze prezenty ukryte są w sercach”. Do wykreowania wzruszającej historii miłości ojca i córki zaprosiła… samego Taikę Waititiego, nowozelandzkiego reżysera, zdobywcę Oskara i reżysera filmu „Jojo Rabbit”.

123 123

Jak wiele zrobiłbyś, by podarować ukochanej osobie upragniony prezent w te Święta? Na to pytanie Taika Wititi odpowiada w najnowszym spocie świątecznym Coca-Coli. Historia, którą serwuje nam jeden z najbardziej ekstrawaganckich i kreatywnych twórców Hollywood, nie ma w sobie jednak nic z absurdu, który „nowozelandzki śmieszek” darzy tak dużym umiłowaniem. Wzruszająca do łez opowieść to zapis podróży ojca, który zmuszony jest do rozłąki z rodziną podczas Świąt. Wyjeżdżając, na progu domu zostawia córkę, która w ostatniej chwili wręcza mu list do Świętego Mikołaja. W wyniku własnego zapominalstwa, mężczyzna zmuszony jest wyruszyć w niebezpieczną podróż, by dostarczyć przesyłkę na Biegun Północny. Z miłości do ukochanej córeczki przemierza cały świat, by spełnić jej świąteczne marzenie. Jak jednak dowiemy się ze wzruszającego spotu, wymarzonym prezentem dziewczynki od początku był… on sam.

W tym roku Taika Waititi otrzymał Oskara za film „Jojo Rabbit” w kategorii najlepszy scenariusz adaptowany, a jak mówi się o nim w Hollywood… to właśnie typ człowieka, z powodu którego wymyślono spójnik. Powiedzenie to odnosi się do wielu talentów Waititiego, wśród których dominują fotografia, aktorstwo, reżyseria, produkcja filmowa czy stand-up. Charakterystyczną dla siebie magię reżyser tchnął właśnie w tegoroczny spot Coca-Coli i choć odcisnął on na świątecznej produkcji uniwersalny dla siebie ślad, w spocie nie zabrakło postaci, które od lat towarzyszą kampaniom marki. Magiczną aurę wokół świątecznej opowieści wzmocniła także muzyka, skomponowana specjalnie do tej produkcji przez Alexa Baranowskiego. Główną rolę w spocie zagrał Cohen Holloway, znany już ze współpracy z nowozelandzkim reżyserem przy wielu filmach.

Taika od lat słynie z filmowego absurdu i groteskowego humoru, który widoczny jest we wszystkich jego produkcjach. Choć najbardziej znany jest jako reżyser filmu „Jojo Rabbit”, inne filmy jego autorstwa, takie jak „Boy” (2010), „Co robimy w ukryciu” (2014) czy „Thor: Rangarok” (2017), również odniosły głośny sukces. W 2017 roku Taika został nagrodzony tytułem Nowozelandczyk Roku, a jak powiedział o jego twórczości główny sędzia komisji: filmy reżysera przedstawiają wagę przynależności i wyzwań stojących przed młodzieżą, żyjącą na marginesie społeczeństwa.

Jak wyglądała współpraca ze znanym reżyserem przy najnowszej reklamie marki? „Tworzenie reklamy Coca-Coli było zupełnie inne od naszych dotychczasowych doświadczeń. Taika był w LA, my w naszych domach w Wielkiej Brytanii, a ekipa filmowa w Nowej Zelandii.  Wiązało się to z zarządzaniem różnicą czasu, jednak praca z reżyserem wszystko rekompensowała. Taika to świetny gawędziarz. Ma rzadką umiejętność zmieniania biegu historii w ciągu kilku chwil. Właśnie dlatego byliśmy bardziej niż pewni, że będzie on w stanie przeprowadzić nas przez wszystkie emocje, których szukaliśmy, aby historia w spocie Coca-Coli poruszyła widzów na całym świecie”

Ben Shaffery i Tomas Coleman Produkcja reklamy, Agencja kreatywna Wieden+Kennedy London

W tym roku marka obchodzi stulecie swoich świątecznych kampanii reklamowych. Na przestrzeni ostatnich stu lat Coca-Cola wykreowała historyczne postacie Świętego Mikołaja i polarnego niedźwiedzia, a także jingiel „Coraz bliżej święta”. Na stałe zagościły one w domach oraz kulturze popularnej, stając się jednocześnie niezwykle rozpoznawalnym elementem świątecznych działań Coca-Coli.

W ramach tegorocznej świątecznej kampanii, marka zaplanowała także loterię świąteczną, aktywacje w kanałach digital oraz działania z influencermi. Działania Coca-Cola są kontynuacją kampanii „Otwarci jak nigdy” – pierwszej marketingowej kampanii marki od czasu wybuchu pandemii, która podkreślała wagę nowych możliwości, odkrywanych przez nas podczas izolacji społecznej. Kampania „Najlepsze prezenty ukryte są w sercach” obejmuje telewizję, radio, digital, social media i PR. 30’ i 60’ sekundowe spoty są emitowane na 91 rynkach na świecie.

Kontakt dla mediów:

Dominika Pławiak

Associate H+K Strategies

Tel. 603 330 473

Gabriela Bar

Menedżer ds. Relacji zewnętrznych i komunikacji

Coca-Cola Poland Services Sp. z o.o.

Tel. 725 950 025

O FIRMACH SYSTEMU COCA-COLA:

System firm Coca-Cola w Polsce składa się z dwóch spółek: Coca-Cola Poland Services Sp. z o.o. oraz Coca-Cola HBC Polska Sp. z o.o. Coca-Cola Poland Services jest spółką zależną The Coca-Cola Company, właściciela wiodących marek napojów bezalkoholowych, obecnych w ponad 200 krajach świata. Coca-Cola HBC Polska to oddział Coca-Cola Hellenic Bottling Company, będącej pod względem sprzedaży drugim na świecie rozlewcą napojów The Coca-Cola Company, docierającym do ponad 590 milionów konsumentów. Wśród marek dostępnych na naszym rynku figurują: napoje gazowane Coca-Cola, Coca-Cola Zero, Coke Energy, Cherry Coke, Fanta, Sprite, Kinley Tonic, napoje izotoniczne Powerade, soki, nektary i napoje owocowe Cappy, wody mineralne Kropla Beskidu i Kropla Delice, napoje energetyzujące Burn, Monster Energy i Predator, herbaty mrożone Fuzetea oraz napoje na bazie roślin AdeZ. Od lutego 2020 r. w ofercie dystrybucyjnej Coca-Cola HBC Polska znajdują się także wyroby alkoholowe: wódka Potocki, wódki Nemiroff Original, Nemiroff Delicat, Nemiroff Citron, Nemiroff Pear, Nemiroff De Luxe, Nemiroff De Luxe Honey Pepper, Nemiroff De Luxe Rested in Barell, Nemiroff De Luxe Bold Orange, Nemiroff De Luxe Burn Pear, Nemiroff De Luxe Wild Cranberry oraz produkty Campari: Cinzano Prosseco, Cinzano Asti, Cinzano Pinot Chardonay, Cinzano Pro Sprits, Cinzano Dry Edition, Cinzano Rose Sweet, Cinzano Vermuth Rosso, Cinzano Vermuth Bianco i Cinzano Vermuth Extra Dry, gin Bulldog, gin Bickens, tequila Espolon Reposado oraz Blanco oraz likiery Frangelico i Grand Manier Cord.

Firmy z systemu Coca-Cola są liderem na polskim rynku napojów bezalkoholowych. Zatrudniają łącznie ponad

2 015 osób. Od 2012 r. firmy zainwestowały w Polsce 728 mln zł. 92% produktów Coca-Cola dostępnych na polskim rynku produkowanych jest w polskich fabrykach, zaś 74% każdej złotówki wydanej na napoje Coca-Cola w Polsce zostaje w kraju.